Kortfattade råd om konstnärsfärg

    
Här har jag listat de grundläggande kulörerna av konstnärsfärgerna, det gäller både olja och akryl. Dessa kulörer är utvecklade efterhand under alla de århundraden folk har målat väggmålningar, tavlor, fresker och pannåer. De utgår ifrån naturligt utvunna pigment och används även för traditionell dekorations och ornamentmålning av snickerier, allmogemöbler och husdetaljer. Färgen i tuberna kan naturligtvis idag vara mindre naturlig och mer syntetisk men härmar ändå de gamla kulörerna för att fungera i den traditionella färgskalan. Inom landskapsmåleri och annat traditionellt måleri är det bra om man har dessa kulörer i målarlådan. Det finns små målarset med olje / akrylfärger som i första anblicken verkar innehålla grönt gult ockra vitt rött blått och svart, men när man börjar måla märker man snart att man behöver plocka in en efter en av nedanstående kulörer för att få det att funka.

Den grundläggande listan:
ljusockra, extra ljust
kromoxidgrönt
smaragdgrönt
krapplack ( Det finns otaliga varianter av denna kulörtyp men en ren krapplack behöver man i alla fall )
bränd umbra
rå umbra
engelskt rött
terra di sienna, bränd
ultramarinblått
pariserblått

Gula och röda, ja då kommer vi in på miljöfrågor :-(

permanentgult, beckers klargul eller någon annan klar gul som ersätter kadmiumgul
klarrött eler någon annan röd som ersätter kadmiumrött.
Kadmiumfria "kadmiumfärger" ska vara märkta med "Hue" "Sub" eller "Imit" för att vara fria från miljögift. Numera är det bara konstnärsfärg som innehåller kadmium och en slarvig konstnär kan spåras i avloppet ända från reningsverket och hem. Tvättar man kadmiumpenslarna i lacknafta ska lacknaftan till återvinningen och tvättar man i såpa och vatten kan inte detta slängas i vasken såklart - till återvinningsstationen! Färgrester, lösningsmedel, trasor och tuber, kasserade tavlor, etc. som man lämnar till återvinningen ska vara märkta med "kadmium".

Sedan behövs det såklart svart och vitt:
blandat vitt eller titanvitt
bensvart, hette förr elfenbenssvart

Bra att även ha:
cyprisk umbra
neapelgult eller någon annan blekgul kulör
coelinblått
koboltblått
ftalogrönt
terra di sienna obränd, rå
järnoxidgul och andra jordfärger
varianter på krapplack
någon typ av violett ( med ultramarin och krapplack blandar man till en violett kulör)


Tips på postorderbutik Konstnärernas centralköp Här kan man kolla konstnärsbutikens färglista och göra anteckningar som man kan ha med sig till sin egen konstnärsmaterialbutik om man inte vill handla på postorder.
Köpa dyr eller billig färg? Billig färg kan vara lite blaskig men jag menar att det kvalitetsmässigt inte har någon större betydelse om man köper billig färg eller ej. Problemet är att de billigaste färgerna helt enkelt inte finns i de traditionella kulörerna som vi behöver. OBS att det finns massor av kulörer och namnen skiftar med olika färgmärken. Här är bara de traditionella nämnda.

Såklart går det att måla även om en eller många av dessa kulörer saknas, betrakta min lista inte som ett måste utan som en riktlinje när man ska köpa färg. Mycket målarglädje önskar Per
0768 994579
per.jadeus@gmail.com
Facebook: Per Jadéus

Ny, alldeles ny blogg om måleri med tonvikt på mina kurser: perjadeus.blogg.se